subota, 22. rujna 2018.


KUĆA PUNA LJUDI

Malo ću skrenuti s teme iako je dosta povezana s čišćenjem. Ova tema danas odnosi se na goste.

Svi mi nekada imamo goste u kući, bili to gosti na kavi, na ručku-večer ili na spavanju. Neki dolaze češće, neki rjeđe, neki ljudi vole goste, nekima jednostavno ne paše da je netko u kući. Ja volim goste i volim punu kuću ljudi.

Imati goste u kući ne znači da moraš raditi neka skupa jela, možeš ih dočekati i s nekim jeftinim ali finim kolačem, ili nekim jeftinim ali jednostavnim jelom. Dalje u tekstu ću vam reći što ja kuham za svoje goste.  

Ja ih imam sve vrste. Gosti na spavanju su mi rijetkost jednom do dva puta godišnje, pa ću se orijentirati na goste koji dolaze na ručak/večeru i gosti koji dolaze na kavu.

Moja mama meni kaže da sam kao pučka kuhinja ili da mi je promenada u kući.

Ljudi, ja volim goste i stvarno rijetko koji dan prođe da nam ne dođe baš nitko.

Zna to biti naporno, pogotovo ako sam taj dan imala puno posla na poslu i obišla dosta apartmanskih jedinica,  ali je lijepo kad ti ljudi dolaze. Skoro svaki vikend imamo nekoga na ručku/večeri, a kad nemamo i kad kažem curama da postave stol za nas 5 onda su upitnici iznad glave i slijedi pitanje „pa kaj danas sami jedemo?“. Od kada smo uredili dvorište i izgradili pečenjaru mislim da smo ispekli roštilja i kotlovine kao jedan mali restoran.
Zapravo mi je životna želja otvoriti jedan mali restoran u sklopu nekog seoskog imanja i posluživati samo običnu hranu kao sarma, gulaš, varivo od mahuna, faširanci, pohanci itd. Znam ima takvih restorana, ali se svi u nekom periodu prilagođavaju tržištu pa ubacuju i čevape, pizze itd. No nije to tema ovog bloga. Možda jednog dana otvorim nešto takvo.

Ajmo se vratiti na goste u kući. Najviše volim one koji me nazovu i pitaju jesmo doma za cca pola sata da bi došli na kavu. Takvi mi dođu jednom – dva puta tjedno. Kaže mi muž ti nikad ne odbiješ goste, pa šta ću ih odbijati. Našli su vremena da dođu do nas i da s nama provedu svoje slobodno vrijeme znači da smo ugodno društvo. Za takve goste uvijek u frižideru imam gotove kore za štrudlu/pitu, pa napravim ili s sirom, jabukama, burek ili nešto tog tipa.
Takvi gosti se ne odbijaju, zapravo niti jedni gosti se ne odbijaju, jednostavno nije pristojno. Imam i onih koji me samo nazovu i kažu „aj stavi kavu“. I kava ih dočeka, sok od bazge ili koprive, a mogu dobiti i ostatak od ručka ako ima ostatka. Ima i onih koji samo dođu pa sjednu u dvorište za stoli, ali svi oni su moji dragi gosti.

Kad imamo neku proslavi kao pričest, krizma, rođendan to su pripreme tjedan dana prije i zna se da je taj dan i dan prije opsadno stanje, jer sam ja malkice nervozna. Inače Djevica sam po horoskopu i jako volim planirati, a podivljam kada mi nešto ne ide po planu. U tim situacijama su mi moja djeca (dvije starije kćeri) najveća podrška. Mi smo mali tim i svaka zna što koja radi. Iako im nije nekada drago znaju da mi moraju pomoć, jer i ja njima pomaže kad im treba. Npr vozim ih u školu kad kasne jer je zaboravila na predsat.
Muža potjeram iz kuće jer mi u pravilu samo smeta. Može se vratiti pola sata prije nego gosti dolaze. On je aktivan kad gosti dođu i kad odu, onda pomogne pospremati.  Nije da on ne bi pomogao, bi, ali dok ja njemu objasnim ja sam već to napravila – muško je. I najmlađa kćer ima svoj zadatak (slaže salvete u stalak)
Ja uvijek forsiram da bez obzira tko nam dolazi, a ukoliko dolaze na ručak/večeru stol mora biti postavljen kao da nam dolazi predsjednik države. To mi je neki osnovni odnosa prema gostima. (vidi sliku, proljeće)















Na takva okupljanja nam dolazi cca 30 ljudi nekad više nekad manje, ali to nam je neki prosjek.
Svi me pitaju šta kuhaš i kako ti se da kuhati za toliko ljudi, bolje uzmi neki ketering ili speci odojka. Ma nije to meni isto. Volim da se osjeti dašak kuće atmosfere.
Svaki put nešto drugo kuham. U pravilu tjedan dana planiram što ću kuhati ovisno o ljudima koji dolaze, tako prilagođavam jelovnik.  Zna se naći lažni biftek u umaku od povrća s knedlom od kruha, pečena rebra od vepra s krumpirom, puretina u umaku od gljiva (ako imam vrganja super ako ne dobri su i šampinjoni) itd.
Osim ovih gosta koji se najave pola sata prije dragi su mi i oni koji nam dolaze vikendom na ciljani ručak/večeru. Znači mi smo društvo nas 8-9 koji se družimo i putujemo, to su naš stalni gosti i ja jako volim da dođu. Oni ne očekuju da ću im ponuditi neka skupa jela, pa osim roštilja koji znamo ispeći, zna se tu naći  grah ili zelje se kobasama, juha od koprive itd, a za desert rolani biskvit s pekmezom ovisno čega imam doma. Isto se znamo dogovoriti da se kupe namirnice, a da ja skuham. Svi kažu da dobro kuham, očito da kad se vračaju- naravno imam i promašaja.

Da ne bi bio blog bez čišćenja, ukratko o tome kako pripremiti kuću za goste. Nema neke posebne pripreme. Bitno je da je kupaona čista, jer su tamo ljudi sam nekoliko minuta i proučavaju zidove, pločice, pipe, ima li pačine i smeća iza vrata ili na stropu itd. Budite iskreni i vi to radite kada dođete kod nekoga. Ako ne znaš kako očistit vidi post kupaonica.
Ako je riječ o dječjem rođendanu, mičem tepih i samo sve dobro usišem, a kad svi odu onda opet usišem i prebrišem podove.
To isto radim i za sve ostale goste. 
Ja se ne držim pravila da se mora izuvati cipele prilikom ulaska u kuću, ne vole to baš svi, možda su im šuplje čarape, možda im smrde noge. Znači njihov izbor ako žele mogu ako ne žele ne moraju. Pa zato pod brišem kada svi odu.
Kuhinja mora biti čista, ali ako se kuha u njoj za taj objed na koji su došli, ne može se očekivati da besprijekorna.
Prostorija u koju se primaju gosti poželjno bi bilo da je uredna i usisana, a ovisno o vrsti i tipu gosta tako je i stol postavljen.
Masu puta smo znali doći kod nekoga da su na stolu stavljeni tanjuri na hrpu i beštek isto tako, ja to ne volim. Stavi svakom tanjur, vilicu, žlicu, nož, čašu i salvetu. 

Ovaj put neću stavljati link od Mazala, jer stvarno osim da dođem skuhati za vaše goste, mogu Vam još jedino očistiti prije, ali samo za one koji se najave dan dva prije 😊

Hvala svima koji su do sada pročitali blog, i hvala na dobrim komentarima.
5000 pregleda u 17 dana postojanja za mene je velika brojka od očekivanih 20 mjesečno 😊  





Nema komentara:

Objavi komentar

NEMA PROBLEMA, BEZ SVOJEG RJEŠENJA....

NEMA PROBLEMA, BEZ SVOJEG RJEŠENJA.... a i nema tjedna bez novog problema…. Svašta ova korona izvlači iz nas, dobro i loše… Radi...