KUĆA PUNA LJUDI
Malo ću skrenuti
s teme iako je dosta povezana s čišćenjem. Ova tema danas odnosi se na goste.
Svi mi nekada
imamo goste u kući, bili to gosti na kavi, na ručku-večer ili na spavanju. Neki
dolaze češće, neki rjeđe, neki ljudi vole goste, nekima jednostavno ne paše da je
netko u kući. Ja volim goste i volim punu kuću ljudi.
Imati goste u
kući ne znači da moraš raditi neka skupa jela, možeš ih dočekati i s nekim jeftinim
ali finim kolačem, ili nekim jeftinim ali jednostavnim jelom. Dalje u tekstu ću
vam reći što ja kuham za svoje goste.
Ja ih imam sve
vrste. Gosti na spavanju su mi rijetkost jednom do dva puta godišnje, pa ću se orijentirati
na goste koji dolaze na ručak/večeru i gosti koji dolaze na kavu.
Moja mama meni
kaže da sam kao pučka kuhinja ili da mi je promenada u kući.
Ljudi, ja volim
goste i stvarno rijetko koji dan prođe da nam ne dođe baš nitko.
Zna to biti
naporno, pogotovo ako sam taj dan imala puno posla na poslu i obišla dosta
apartmanskih jedinica, ali je lijepo kad
ti ljudi dolaze. Skoro svaki vikend imamo nekoga na ručku/večeri, a kad nemamo
i kad kažem curama da postave stol za nas 5 onda su upitnici iznad glave i
slijedi pitanje „pa kaj danas sami jedemo?“. Od kada smo uredili dvorište i izgradili
pečenjaru mislim da smo ispekli roštilja i kotlovine kao jedan mali restoran.
Zapravo mi je
životna želja otvoriti jedan mali restoran u sklopu nekog seoskog imanja i
posluživati samo običnu hranu kao sarma, gulaš, varivo od mahuna, faširanci,
pohanci itd. Znam ima takvih restorana, ali se svi u nekom periodu
prilagođavaju tržištu pa ubacuju i čevape, pizze itd. No nije to tema ovog
bloga. Možda jednog dana otvorim nešto takvo.
Ajmo se vratiti
na goste u kući. Najviše volim one koji me nazovu i pitaju jesmo doma za cca pola
sata da bi došli na kavu. Takvi mi dođu jednom – dva puta tjedno. Kaže mi muž
ti nikad ne odbiješ goste, pa šta ću ih odbijati. Našli su vremena da dođu do
nas i da s nama provedu svoje slobodno vrijeme znači da smo ugodno društvo. Za
takve goste uvijek u frižideru imam gotove kore za štrudlu/pitu, pa napravim
ili s sirom, jabukama, burek ili nešto tog tipa.
Takvi gosti se ne
odbijaju, zapravo niti jedni gosti se ne odbijaju, jednostavno nije pristojno.
Imam i onih koji me samo nazovu i kažu „aj stavi kavu“. I kava ih dočeka, sok
od bazge ili koprive, a mogu dobiti i ostatak od ručka ako ima ostatka. Ima i
onih koji samo dođu pa sjednu u dvorište za stoli, ali svi oni su moji dragi
gosti.
Kad imamo neku
proslavi kao pričest, krizma, rođendan to su pripreme tjedan dana prije i zna
se da je taj dan i dan prije opsadno stanje, jer sam ja malkice nervozna. Inače
Djevica sam po horoskopu i jako volim planirati, a podivljam kada mi nešto ne ide
po planu. U tim situacijama su mi moja djeca (dvije starije kćeri) najveća
podrška. Mi smo mali tim i svaka zna što koja radi. Iako im nije nekada drago
znaju da mi moraju pomoć, jer i ja njima pomaže kad im treba. Npr vozim ih u
školu kad kasne jer je zaboravila na predsat.
Muža potjeram iz
kuće jer mi u pravilu samo smeta. Može se vratiti pola sata prije nego gosti
dolaze. On je aktivan kad gosti dođu i kad odu, onda pomogne pospremati. Nije da on ne bi pomogao, bi, ali dok ja njemu
objasnim ja sam već to napravila – muško je. I najmlađa kćer ima svoj zadatak
(slaže salvete u stalak)
Ja uvijek
forsiram da bez obzira tko nam dolazi, a ukoliko dolaze na ručak/večeru stol
mora biti postavljen kao da nam dolazi predsjednik države. To mi je neki
osnovni odnosa prema gostima. (vidi sliku, proljeće)
Svi me pitaju šta
kuhaš i kako ti se da kuhati za toliko ljudi, bolje uzmi neki ketering ili
speci odojka. Ma nije to meni isto. Volim da se osjeti dašak kuće atmosfere.
Svaki put nešto
drugo kuham. U pravilu tjedan dana planiram što ću kuhati ovisno o ljudima koji
dolaze, tako prilagođavam jelovnik. Zna
se naći lažni biftek u umaku od povrća s knedlom od kruha, pečena rebra od
vepra s krumpirom, puretina u umaku od gljiva (ako imam vrganja super ako ne
dobri su i šampinjoni) itd.
Osim ovih gosta
koji se najave pola sata prije dragi su mi i oni koji nam dolaze vikendom na ciljani
ručak/večeru. Znači mi smo društvo nas 8-9 koji se družimo i putujemo, to su
naš stalni gosti i ja jako volim da dođu. Oni ne očekuju da ću im ponuditi neka
skupa jela, pa osim roštilja koji znamo ispeći, zna se tu naći grah ili zelje se kobasama, juha od koprive
itd, a za desert rolani biskvit s pekmezom ovisno čega imam doma. Isto se znamo
dogovoriti da se kupe namirnice, a da ja skuham. Svi kažu da dobro kuham, očito
da kad se vračaju- naravno imam i promašaja.
Da ne bi bio blog
bez čišćenja, ukratko o tome kako pripremiti kuću za goste. Nema neke posebne pripreme.
Bitno je da je kupaona čista, jer su tamo ljudi sam nekoliko minuta i
proučavaju zidove, pločice, pipe, ima li pačine i smeća iza vrata ili na stropu itd. Budite iskreni i vi to radite kada dođete kod
nekoga. Ako ne znaš kako očistit vidi post kupaonica.
Ako je riječ o dječjem
rođendanu, mičem tepih i samo sve dobro usišem, a kad svi odu onda opet usišem
i prebrišem podove.
To isto radim i
za sve ostale goste.
Ja se ne držim pravila da se mora izuvati cipele prilikom
ulaska u kuću, ne vole to baš svi, možda su im šuplje čarape, možda im smrde
noge. Znači njihov izbor ako žele mogu ako ne žele ne moraju. Pa zato pod brišem
kada svi odu.
Kuhinja mora biti
čista, ali ako se kuha u njoj za taj objed na koji su došli, ne može se očekivati
da besprijekorna.
Prostorija u koju
se primaju gosti poželjno bi bilo da je uredna i usisana, a ovisno o vrsti i
tipu gosta tako je i stol postavljen.
Masu puta smo
znali doći kod nekoga da su na stolu stavljeni tanjuri na hrpu i beštek isto
tako, ja to ne volim. Stavi svakom tanjur, vilicu, žlicu, nož, čašu i salvetu.
Ovaj put neću
stavljati link od Mazala, jer stvarno osim da dođem skuhati za vaše goste, mogu
Vam još jedino očistiti prije, ali samo za one koji se najave dan dva prije 😊
Hvala svima koji
su do sada pročitali blog, i hvala na dobrim komentarima.
5000 pregleda u 17 dana postojanja za mene je velika
brojka od očekivanih 20 mjesečno 😊
Nema komentara:
Objavi komentar