utorak, 25. rujna 2018.


OD MASNOG PAČETA DO SJAJNOG LABUDA

Došao je i taj dan, dan kad čistimo PEČNICU.

Kad imaš jednu super noć s više gledanja, a manje spavanje. Lijekovi protiv bolova postaju ti najbolji prijatelji, a sve zbog aparatića za zube. Kad stara koza od 39 hoće imati osmijeh kao Luka Modrić na dodjeli za najboljeg igrača, onda ode kod zubara i  stavi aparatić na dvije godine. Naravno, nitko ju ne obavijesti da će taj isti osmijeh imati popratne bolove i da ne možeš sve jest, a četkicu za zube nosiš s sobom kao i novčanik iako je prazan. Kud ti, tud i ona.  No, šalu na stranu aparatić imam radi medicinskih razloga i nikom ga ne bi preporučala, ako nije nužno potreban ili nema od 15-25 godina (ja nemam).

Poslije jedne takve divne noći kad te svi lijekovi dovoljno ošamute, ujutro piješ kavu, čekaš 8 sati da zubar počne raditi i da ga nazoveš, a usput gledaš pečnicu i razmišljaš kako je dugo nisi očistio i kreneš. Prije nego kreneš još tri puta preispitaš svoju odluku. 

Prvo i osnovno- pečnica u kojoj se svaki dan nešto peče nikada ne može biti kao nova. Ima pečnica koji imaju u sebi ugrađene samočistače. Ja imam takvu i nije se pokazalo kao neka sreća, opet je moram ribati, a ruke su crne do lakta. Ima i ovih jako skupih pečnica koje za samočišćenje imaju spaljivanje ostataka, o tome ne znam baš previše pa ne bi o tome ni pisala.

Naravno, imamo opet dvije mogućnosti kemija i bez kemije. Ja perem pečnicu samo s kemijom. Mislim da soda nije dovoljno jaka za taj sport, ali objasniti ću i postupak s sodom.


I krenimo, prvo sve izvadiš van iz pečnice. Zna se ponekad naći i neki protvan/tepsija u kojem je ostao zaboravljeni krumpir ili komad mesa, pa se čudiš sam sebi kao pura dreku kako si to zaboravio. Jednostavno se desi, u žurbi staviš natrag u pečnicu i zaboraviš.

No ovaj put nema iskakanja mrtvih miševa iz pečnice, svi protvani su vani i čisti su. Izvadiš sve rešetke i odložiš ih u najveći protvan koji imaš.

Uzmeš crni Permetal ili KH -7 narančasti, sve dobro pošpricaš, osim gornjih grijača, ventilatora i motora.  Staklo - isto tako dobro natopiš sredstvom. Zatvoriš pečnicu i ostaviš nekih cca 20 minuta -ne pališ pečnicu, jer ako to napraviš poslije samo možeš umrijet od smrada i dima.
Za vrijeme dok čekaš da sredstvo odradi svoje uzmeš protvan u koji si stavio rešetke,  njih isto tako pošpricaš s sredstvom. Zašto u protvan, zato jer će ti se sve cijediti s tih rešetki pa da se ne cijedi na pult, stol ili sudoper. A sudoper će ti i trebati dok ribaš pečnicu, pa da rešetke ne smetaju.
Kad si to sve napravio fino sjedneš i odmoriš par minuta- popi kavu do kraja.
I ajmo krenuti ribati. Uzmeš spužvicu i kreneš ribati sa svih strana u pečnici. Ako nemaš spužvicu i alufolija može poslužiti ako od nje napraviš kuglu. Tu kuglu od alufolije ne ispireš već bacaš i svaki put napraviš novu. Naravno u pripremi imaš zdjelu s toplom vodom u kojoj ćeš ispirati spužvicu povremeno. Po toj vodi ćeš vidjeti koliko ti je prljava pečnica. Kad je dovoljno oribaš uzmeš kuhinjski papir i obrišeš da vidiš svoje rezultate 20 minutnog ribanja, pa se razočaraš prvi put i ponovno pošpričaš sredstvo. E sad dok čekaš da sredstvo djeluje rješavaš staklo. Lagano spužvicom istrljaš i obrišeš s papirom. One smeđe točkice koje su ti ostale,  možeš ponoviti postupak, ali lakše je kad uzmeš strugač za staklo i s tim pređeš po staklu. Sjećate se onog strugača kojeg sam spominjala u blogu Kad majstor izađe iz kuće. E taj možete i sad koristiti. Operite ga od boje ako već niste ( ja se nadam da jeste) i možete s njim u pečnicu. S tim se da ostrugati svi ostaci s stakala, a da se staklo ne ošteti. Poslije prebrišete s vlažnom krpom, pa papirom i to je to za staklo s unutarnje strane.
Staklo s Vanjske strane ovisno koliko je prljavo, kod mene ima najviše packi od klinaca. Pečnica im služi kao ogledalo. Pošpricati s Arfom za staklo i obrisati  s papirom. Arf za staklo super uklanja malo masnoće, a toliko se i nalazi s vanjske strane pečnice.
E sad ako nemate Permetala ili KH 7  sigurno imate nešto kao Arf onaj klasični bijeli kremasti tekući on je ok s cijenom- boca ima svih boja, postupak je skoro isti samo ne špricaš po površinama već utrljaš Arf na površine. Rezultat isti, a trud isto isti - nema neke razlike.

I ajmo se vratiti na unutrašnjost pečnice. Isti postupak drugi put, mali ribanja, malo ispiranja i brisanja, Ukoliko je konačni rezultat zadovoljavajući, kreće ispiranje sredstva. Promijeniš vodu u zdjeli u kojoj si ispirao spužvicu. Sad kad imaš čistu krpu i čistu vodu kreneš brisati s mokrom krpom dio po dio pečnice između svakog brisanja isperi krpu. Vodu mijenjaj prema potrebama.
Kada si siguran da si sve obrisao, pređi još jednom cijelu pečnicu sigurno je ostalo negdje. Uzmi kuhinjski papir i pobriši s njim sve, uključujući i stakla. I sad možeš upaliti pečnicu na nekih 150-200 stupnjeva na cca 30 minuta da se ostatak sredstva prepeče i da se izgubi miris sredstva.
Kada upališ pečnicu neko će vrijeme jako imati jako neugodan i intenzivan miris pa otvori prozore.
Dok pečeš sredstvo u pečnici oribaš rešetke i ispereš pod tekućom vodom.
Ako nisi umro od smrada koji ide iz pečnice van, onda je ugasi i ohladi, kada je skroz hladna stavi zdjelicu na dno pečnice i u tu zdjelicu stavi sodu. Ona će pokupiti ostatak mirisa.
Vratiš rešetke na mjesto i gotov si, diviš se svojem sjajnom učinku- naravno rešetke si oribao do sjajnog i više nemaju masnih žuto smeđih naslaga.

Malo o čišćenju bez kemije ili s sodom. Postupak ribanja je isti samo napraviš pastu od sobe i vode i s njom namažeš pečnicu. Nakon nje nema onaj miris sredstava, ali moraš više puta ponoviti postupak da dođeš do željenog rezultata.
I opet ako ne želiš to sam raditi nazovi nas, a kontakte nađi na www.mazalo-farbanje-odrzavanje.hr

Hvala na pozornosti, a ja se idem dalje boriti s bolovima. Sad me bole još i ruke od ribanja 😊

  


2 komentara:

  1. ありがとう、非常にクールで便利です!

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala na komentaru, truditi ću se i dalje da budem od pomoći.

    OdgovoriIzbriši

NEMA PROBLEMA, BEZ SVOJEG RJEŠENJA....

NEMA PROBLEMA, BEZ SVOJEG RJEŠENJA.... a i nema tjedna bez novog problema…. Svašta ova korona izvlači iz nas, dobro i loše… Radi...