OD MASNOG PAČETA
DO SJAJNOG LABUDA
Došao je i taj
dan, dan kad čistimo PEČNICU.
Kad imaš jednu
super noć s više gledanja, a manje spavanje. Lijekovi protiv bolova postaju ti
najbolji prijatelji, a sve zbog aparatića za zube. Kad stara koza od 39
hoće imati osmijeh kao Luka Modrić na dodjeli za najboljeg igrača, onda ode kod
zubara i stavi aparatić na dvije godine. Naravno, nitko ju ne obavijesti
da će taj isti osmijeh imati popratne bolove i da ne možeš sve jest, a četkicu
za zube nosiš s sobom kao i novčanik iako je prazan. Kud ti, tud i ona. No, šalu na stranu aparatić imam radi
medicinskih razloga i nikom ga ne bi preporučala, ako nije nužno potreban ili
nema od 15-25 godina (ja nemam).
Poslije jedne
takve divne noći kad te svi lijekovi dovoljno ošamute, ujutro piješ kavu, čekaš
8 sati da zubar počne raditi i da ga nazoveš, a usput gledaš pečnicu i
razmišljaš kako je dugo nisi očistio i kreneš. Prije nego kreneš još tri puta preispitaš svoju odluku.
Prvo i osnovno-
pečnica u kojoj se svaki dan nešto peče nikada ne može biti kao nova. Ima
pečnica koji imaju u sebi ugrađene samočistače. Ja imam takvu i nije se
pokazalo kao neka sreća, opet je moram ribati, a ruke su crne do lakta. Ima i
ovih jako skupih pečnica koje za samočišćenje imaju spaljivanje ostataka, o
tome ne znam baš previše pa ne bi o tome ni pisala.
Naravno, imamo
opet dvije mogućnosti kemija i bez kemije. Ja perem pečnicu samo s kemijom.
Mislim da soda nije dovoljno jaka za taj sport, ali objasniti ću i postupak s
sodom.
I krenimo, prvo
sve izvadiš van iz pečnice. Zna se ponekad naći i neki protvan/tepsija u kojem
je ostao zaboravljeni krumpir ili komad mesa, pa se čudiš sam sebi kao pura dreku kako
si to zaboravio. Jednostavno se desi, u žurbi staviš natrag u pečnicu i
zaboraviš.
No ovaj put nema
iskakanja mrtvih miševa iz pečnice, svi protvani su vani i čisti su. Izvadiš sve
rešetke i odložiš ih u najveći protvan koji imaš.
Uzmeš crni Permetal
ili KH -7 narančasti, sve dobro pošpricaš, osim gornjih grijača, ventilatora i
motora. Staklo - isto tako dobro natopiš
sredstvom. Zatvoriš pečnicu i ostaviš nekih cca 20 minuta -ne pališ pečnicu,
jer ako to napraviš poslije samo možeš umrijet od smrada i dima.
Za vrijeme dok
čekaš da sredstvo odradi svoje uzmeš protvan u koji si stavio rešetke, njih isto tako pošpricaš s sredstvom. Zašto u
protvan, zato jer će ti se sve cijediti s tih rešetki pa da se ne cijedi na
pult, stol ili sudoper. A sudoper će ti i trebati dok ribaš pečnicu, pa da rešetke
ne smetaju.
Kad si to sve
napravio fino sjedneš i odmoriš par minuta- popi kavu do kraja.
I ajmo krenuti
ribati. Uzmeš spužvicu i kreneš ribati sa svih strana u pečnici. Ako nemaš
spužvicu i alufolija može poslužiti ako od nje napraviš kuglu. Tu kuglu od alufolije
ne ispireš već bacaš i svaki put napraviš novu. Naravno u pripremi imaš zdjelu
s toplom vodom u kojoj ćeš ispirati spužvicu povremeno. Po toj vodi ćeš vidjeti
koliko ti je prljava pečnica. Kad je dovoljno oribaš uzmeš kuhinjski papir i
obrišeš da vidiš svoje rezultate 20 minutnog ribanja, pa se razočaraš prvi put
i ponovno pošpričaš sredstvo. E sad dok čekaš da sredstvo djeluje rješavaš
staklo. Lagano spužvicom istrljaš i obrišeš s papirom. One smeđe točkice koje
su ti ostale, možeš ponoviti postupak,
ali lakše je kad uzmeš strugač za staklo i s tim pređeš po staklu. Sjećate se
onog strugača kojeg sam spominjala u blogu Kad majstor izađe iz kuće. E taj
možete i sad koristiti. Operite ga od boje ako već niste ( ja se nadam da
jeste) i možete s njim u pečnicu. S tim se da ostrugati svi ostaci s stakala, a
da se staklo ne ošteti. Poslije prebrišete s vlažnom krpom, pa papirom i to je
to za staklo s unutarnje strane.
Staklo s Vanjske
strane ovisno koliko je prljavo, kod mene ima najviše packi od klinaca. Pečnica
im služi kao ogledalo. Pošpricati s Arfom za staklo i obrisati s papirom. Arf za staklo super uklanja malo
masnoće, a toliko se i nalazi s vanjske strane pečnice.
E sad ako nemate Permetala
ili KH 7 sigurno imate nešto kao Arf
onaj klasični bijeli kremasti tekući on je ok s cijenom- boca ima svih boja, postupak
je skoro isti samo ne špricaš po površinama već utrljaš Arf na površine.
Rezultat isti, a trud isto isti - nema neke razlike.
I ajmo se vratiti
na unutrašnjost pečnice. Isti postupak drugi put, mali ribanja, malo ispiranja
i brisanja, Ukoliko je konačni rezultat zadovoljavajući, kreće ispiranje
sredstva. Promijeniš vodu u zdjeli u kojoj si ispirao spužvicu. Sad kad imaš
čistu krpu i čistu vodu kreneš brisati s mokrom krpom dio po dio pečnice između
svakog brisanja isperi krpu. Vodu mijenjaj prema potrebama.
Kada si siguran
da si sve obrisao, pređi još jednom cijelu pečnicu sigurno je ostalo negdje.
Uzmi kuhinjski papir i pobriši s njim sve, uključujući i stakla. I sad možeš
upaliti pečnicu na nekih 150-200 stupnjeva na cca 30 minuta da se ostatak
sredstva prepeče i da se izgubi miris sredstva.
Kada upališ
pečnicu neko će vrijeme jako imati jako neugodan i intenzivan miris pa otvori
prozore.
Dok pečeš
sredstvo u pečnici oribaš rešetke i ispereš pod tekućom vodom.
Ako nisi umro od
smrada koji ide iz pečnice van, onda je ugasi i ohladi, kada je skroz hladna stavi
zdjelicu na dno pečnice i u tu zdjelicu stavi sodu. Ona će pokupiti ostatak
mirisa.
Vratiš rešetke na
mjesto i gotov si, diviš se svojem sjajnom učinku- naravno rešetke si oribao do
sjajnog i više nemaju masnih žuto smeđih naslaga.
Malo o čišćenju
bez kemije ili s sodom. Postupak ribanja je isti samo napraviš pastu od sobe i
vode i s njom namažeš pečnicu. Nakon nje nema onaj miris sredstava, ali moraš
više puta ponoviti postupak da dođeš do željenog rezultata.
I opet ako ne želiš
to sam raditi nazovi nas, a kontakte nađi na www.mazalo-farbanje-odrzavanje.hr
Hvala na pozornosti,
a ja se idem dalje boriti s bolovima. Sad me bole još i ruke od ribanja 😊
ありがとう、非常にクールで便利です!
OdgovoriIzbrišihvala na komentaru, truditi ću se i dalje da budem od pomoći.
OdgovoriIzbriši